Tuesday, February 2, 2010

Pukau melaluai Telepon

Korang percaya tak pasal benda ni?aku pada mulanyer tak berapa pasti pasal ni.....tapi sekarang ia nyer betul-betul terjadi kat kawan opis aku..kejadian ni berlaku pada minggu lepas...kesian dia..dahlaa gaji baru masuk dalam akaun..tak sempat pun nak rasa..dah lesap dalam sekelip mata......

Aku sendiri pun tak berapa pasti pasal ni....sebab pada hari kejadian tuuu...kawan aku tu memanglaa duduk kat opis....tak keluar g mana-mana site...tiba-tiba dia dapat panggilan melaluai handphone...aku tak tahu laa apa yang dia borak..malas nak layan...baik aku buat kerja..lepas dia habis borak..dia datang kat tempat aku..dia cakap laa orang dari bank call..orang tuu cakap kawan aku guna kredit kad mencecah 4 K...terkejut laa kawan aku.....dalam pada masa yang sama dia siap ketawa lagi...dia bagitahu aku... mana ada pakai kredit kad...dia tak pernah pun apply kredit kad.....lepas tuuu telephone opis berbunyi...aku jawab laaa...orang tuu nak bercakap dengan kawan aku...dia memperkenalkan diri dia dari bank negara..aku tanpa banyak tanya...aku pass line kat kawan aku...aku sambunglaa buat kerja lagi...aku dah tak pedulikan kawan aku tuu...aku fikir ..nanti waktu lunch mesti dia akan cari aku...sambung cerita yang tergendala itu.....

Tapi .....yang terjadi adalah sebaliknyer...aku dapat tahu lain yang jadi nyer...ada seorang staff call.... bagitahu pasal ni...dia cakap kawan aku tengah nangis...sebab kena tipu..aku hairan laaa...bila masa dia keluar dari opis...ker aku yang tak perasan...dia ceritalaa kat kawan aku sorang lagi yang dia tak sedar apa yang dia dah buat..dia ikut jer arahan melalui telephone....orang tuu cakap...akaun dia ada problem..kalau dia tak sempat transfer duit...duit yang dalam akaun dia semua akan hilang dalam masa 2 hari....tak sampai 2 minit dia transfer duit..dia baru sedar yang dia kena tipu...terlalu pantas kejadian itu...dia sendiri dalam kebenggongan...

Lepas tuu dia terus ke balai polis untuk buat report...dalam pada masa yang sama...polis bagitahu dia ....pihak diorang ada menerima report yang sama..kejadian pun lebih kurang jer ...melibatkan bank yang sama...kawan aku lagi sekali terkejut...dia ingat..dia jer yang terkena macam ni..mana tahu pada hari sama,waktu pun lebih kurang jer terjadi kat orang lain...aku tak nak nyatakan nama bank tersebut kat sini...sorry yer....

Aku ingin berpesan..berhati-hati yer kalau ada nombor @ orang yang tak dikenali..jangan dilayan ..nanti terjadi cam kes kawan aku ni...

Wassalam

24 comments:

saSha a.K.a MumYalya said...

ku kerap terima panggilan ntah hape2 la nuyue..risaunye..lps ni takmau layan lagi lah :(

nuyue said...

sasha
xpayah layanlaa
beringat sebelum kena
nuyue pun lps kejadian tersebut lebih berhati2..

ParkAir said...

lepas ni nak jawab tepon kena baca doa. hembus2 sikit kat tepon.

nuyue said...

hoohlaa pak air weh
lepas buai salam..kena selawat dulu...huhuu...baru laa buleh kecek...

- Misztake - said...

pernah dengar kes camni..
ada berlaku kat sg. petani

Lady of Leisure said...

ya ampun,mintak simpang lah benda mcm ni jadi kat kita... takut mendengarnye...

isma said...

smlm pon akak dpt no pelik sgt..x jawp pon..takut la..pasni kena lebih hati2..

nuyue said...

misztake
mgkn kejadian ini dah banyak berlaku
cuma tak dihebohkan jerlaaa

nuyue said...

yer laa lady
nuyue lps tahu pasal ni..seram sejuk jer tubuh ku..sbb pada hari kejadian nuyue yang jawab phone tuu sblm pass line kat kwn...nasib baik laa tak terkena padaku...

nuyue said...

kak isma
tak payah layanlaaa
risau laaa..sekarang orang guna bermacam cara utk kesenangan diri sendiri...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

skrg ni mcm2 org guna utk kesenangan diri. hati2 la....

nuyue said...

betul tuu kak fiza
diorg ambik jalan pintas jer utk dptkan duit...mcm2 cara diorg gunakan...

sue79 said...

penjenayah hari ini semakin bijak,, macam2 taktik diorg blh wat,, pendek kata jenayah hari ini tanpa sempadan.. jgn kita alpa dan leka dah,, peringatan utk diriku juga,,

nuyue said...

betul tuu sue
nuyue sokong kenyataan sue

KELLY910 said...

macam2 hal sekarang ni ye nuyue..
pakai telefon pun boleh kena pukau.. seram kelly dengar..

L@n@ said...

ni cite yg same 4 tahun lepas kat opis lana .. pasal kad kredit jugak .. kawan lana pun mane ade apply kad kredit, pastu sukak2 mintak no acc .. nasib baik kawan lana nih cite kat kitorg time tu jugak .. eh org nih mintak no acc aku laa.. apa lagi lana pun pasang la speaker phone.. lana tanyer la macam2 dgn org tu siasat dari mana .. sambil cakap tiba2 ada bunyi ayam berkokok macam waktu subuh tu .. giler tak giler .. lana pun jerit la woi penipu !! aku report kat polis nak ? terus dia letak phone .. org2 mcm nih kene biadap sikit baru diorg tak pijak kepala ..

nuyue said...

yerlaaa kelly
mcm2 laaa kan diorg..
dah xfikir halal & haram
janji hidup senang didunia

nuyue said...

ooo yer ker lana
kwn nuyue ni mmg laa dia dah bgtahu separuh jalan..alih2 dia terima lagi panggilan tpo dr org tuu..lps tuu dia pi cerita lagi pasal ni kat kwn sorang lagi...org tuuu tpo lagi..tahu2 jer dia lesap dari opis...duit pun lesap...kesian betul..

DeLLa said...

tak paham la nuyue..apa yg kawan nuyue borakkan dlm phone tu..apa info yg dia bg sampai boleh lesap duit dlm acc?

nuyue said...

della
mula2 org tuu mengaku yg dia dari bank negara...lps tuu dia bgtahu yg kwn nuyue ni ada hutang kad kredit mencecah 4k..padahal dia xpernah ada pun kredit card...lps tuu...lagi sekali org tuu call...dia bgtahu akaun kwn nuyue ada problem..dia kena transfer duit tuu ke dlm akaun yang lain..dia just ikut jer apa yang org tuu ckp...tahu2 duit tuu dah lesap mcm tuu jer..lps transfer duit tuuu baru dia sedar....yang dia kena tipu..itu jerlaaa yang dia cerita kat nuyue..

fisa othman said...

peringatan untuk diri fisa...sian kawan nuyue tu...

nuyue said...

tuu ahh kak fisa..
beringat sebelum kena

Eyta@hot mama said...

Salam Nuyue..
Uikss...kita pun pernah dapat panggilan mcm2 yang minta no kad / akaun. Selalunya hubby tak bagi layan, dia suruh kita putuskan panggilan. La ni nampak no tak kenal ku suruh hubby yg jawab, taku..
Hmm..simpati atas nasib kawan nuyue tu. Minta dia banyak bersabar.

nuyue said...

eyta
ooo yer ker?
bahaya tuu kalau dilayan...
setakat ni nuyue tak pernah lagi terima panggilan yg pelik2...
kalau msg tuu ada laaa..
sekarang ni mcm2 kan
kita ni kena laa selalu berhati2

Labels

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails