Wednesday, September 30, 2009

KiSah Sedih Raya 09

macam mana yer aku nak mulakan pasal cerita raya ni....xder mood nak cerita pasal raya...sbb tahun ni raya xsemeriah tahun2 sebelum ni....lain yang dirancang..lain yang jadinya....tapi xapalaa...
tahun ni aku ambik cuti raya paling awal dan paling lama...semata2 nak raya..punya laa excited nak berpuasa dan beraya kat kg...sampaikan bos aku fikir dua kali nak approved cuti aku....nasib baiklaa bos kasi cuti...
erm ceritanya bermula begini....aku ringkaskan cerita yer....dua hari sebelum raya...MIL dah sibuk duk nanya...nak buat menu apa masa raya nanti.....sbb dia nak g beli brg kat pasar..sementara tuu kakak ipar ku ni tengah sarat mengandung...tunggu masa jer nak bersalin....pagi tuuu MIL pergi kepasar...kakak ipar ku pulak ke klinik utk check up....aku xikut MIL kepasar..sbb xder orang nak jaga darwish..lagipun malas nak main kejar2 dengan darwish kat tempat orang ramai camtu....
pagi tuuu aku dikejutkan dgn berita yg agak sedih laaa jugak...pasal kakak ipar ku yg tengah sarat mengandung tuuu..doktor mengesahkan yang baby nyer meninggal dlm perut....aku macam tak percaya jer....aku tak boleh nak bayangkan apa perasaan kakak ipar ku bila tahu pasal berita ni...yerlaaa tgg masa jer baby nak kuar...utk pengetahuan korang semua..kakak ipar ku ini ada darah tinggi...sebelum aku balik kekg dia dah masuk wad....kalau xsilap aku dia kena tahan kat wad dlm 4,5 hari jgk....lps tuuu dibenarkan balik.....aku pun confiuse pasal ni..naper laaa doktor benarkan dia balik..adakah doktor pun dah malas nak buat kerja...sbb mood nak raya....
yang paling aku angin ...doktor tak induce kakak ipar ku pada hari tuuu jugak...xtahulaaa dia nak simpan baby dlm peyut tuu berapa lama..pada mulanya..diorg xnak buat apa2 melainkan lepas raya....tapi nasib baiklaaa keesokkan harinyer kakak ipar ku dibawa ke labour room...bersalin secara normal...ptg tuuu aku dan MIL g ambik mayat baby tuuu...comel sanggat baby tuuu...sempurna sifatnyer....mlm raya tuuu jgk upacara pengebumian selesai..esoknyer raya..mmg xder mood pun nak raya...
hari raya kedua..kakak ipar ku keluar dari hospital....sayu jer aku tgk wajahnyer....badannyer mengeletar..sbb masa bersalin darahnyer byk sggt keluar....kesian aku tgk....tiap2 hari nurse dtg umah utk check darah tinggi..pada hari raya ke empat....darah tinggi dia naik lagi...aku rasa mesti dia banyak fikir...sbb tuuu darah tingginyer naik lagi..lebih teruk.....kena refer hospital....sekarang dia still lagi kat hospital....doktor suspect dia kena jangkitan kuman....aku pun tak berapa pasti sggt pasal ni.."ya allah lindungilah kakak ipar ku dari segala penyakit yang tak diingini"...kuatkan laaa semangatnyer utk meneruskan hari2 yang mendatang....aminn

7 comments:

sya said...

nuyue...
sedihnyaa...
kesiannya kakak nuyue..
semoga dia tabah..
tak dapat bayangkan perasaan dia camne...

nuyue said...

yerlaaa sya
dahlaaa baby yg first
jadi lak mcm ni
bersusah payah mengadung dan bersalin...tapi baby xder...mmg sedih & kesian sesggt...

DeLLa said...

nuyue..takziah...ade hikmah semua tu...

fisa said...

nuyue..
kelu lidah ku..
teramat simpati dgn kakak ipar nuyue..
pasti ader hikmah d sblknyer..

Christina Arissa said...

nuyue, sedihnyer..
Siannyer kakak ipar nuyue tu yer..
Mengalir air mata Aris baca.
tak dapat bayangkan rasanya...

ainharul said...

sedihnye nuyue..mmber pn ada gak jadi mcm ni..tgh tunggu masa je nk bsalin..tp tetiba tekanan darah dia terlalu tinggi n efek pada bby...

haza said...

nuyue.. salam takziah.. nuyue teruskan bg sokongan pada kakak ipar ya..ku pon ada kawan yg kena begini.. 2 kali.. org yg sama... huhhuuu

Labels

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails